Annamari pääsi selkäkivusta

sasun-bughdaryan-xWlsYJU4ynE-unsplash
Kipu / Osteopatia / Selkäkipu / Valmennus

Annamari pääsi selkäkivusta

Annamarin esimerkki on kertomus siitä miten selkäkivusta voi kuntoutua vielä useiden vuosien toistuvien kipujen jälkeen. Selkäkipu, joka rajoitti Annamarin elämää on saatiin hallintaan niin ettei se ole enää esteenä täysipainoiselle elämälle. Selkäkipu ei toisin sanoen enää määritä miten ja millaista elämää hän haluaa elää.

Annamarin selkäkivun hoidossa sovellettiin kehittämääni kolmen teeman lähestymistapaa. Teemat ovat kivun fysiologian ymmärtämisen modernin kiputieteen mukaan (moni asia on muuttunut kivun ymmärtämissä), selkäkipuun liittyvien uskomuksien purkamista (uskomukset voivat jarruttaa paranemista) ja selän liikutteluun ja liikkeisiin. Liikkeelle lähdetään aina asiakkaan selkäkipuun liittyvistä yksilöllisistä lähtökohdista.

Aluksi pyritään selvittämään selkäkipua aiheuttavat ja ylläpitävät tekijät. Pitkään jatkunut selkäkipu voi saada aikaan monia muutoksia arjen liikkumiseen ja kehon käyttämiseen liittyen. Kipu vaikuttaa ajatuksiimme yleensä negatiivisesti, jota voidaan välttää kipuun liittyvän faktatiedon päivittämisellä. Annamarin ja muiden asiakkaitteni kokemusten pohjalta olen tehnyt selkävalmennuksen verkkoon kaikkien suomalaisten saataville. Tutustu verkkovalmennukseen tästä linkistä.

Videossa nähdään Annamarin selän jäykkyys ja liikkeen varominen eteentaivutukseen ensimmäisellä käynnillä toukokuussa 2016.

Annamarin selkäkipu

Annamarin selkäkivut alkoivat vuosia sitten 2000-luvun puolivälissä. Alaselkäkivun lisäksi hänellä oli lieviä säteilytuntemuksia oikeaan takareiteen. Annamari kuvaili itseään jäykäksi, selkäkipu vei myös sairauslomalle joitakin kertoja vuosien mittaan. Pisimmillään sairauslomaa oli yhtäjaksoisesti syksyllä 2015 noin kuukauden ajan oireiden pahentuessa. Samaan aikaan stressiä oli paljon työpaikalla tapahtuneiden muutosten takia. Syksyllä 2015 selkää tutkittiin jälleen ja lääkäri ohjasi hänet magneettikuviin.

Ote  magneettikuvien lausunnosta:

Lanneranka on lordoosiltaan aavistuksen oiennut. Nikamasiirtymiä ei ole. Kahdessa alimmassa diskuksessa on degeneraatiota ja keskivahvaa madaltumaa, johon liittyy jonkin verran päätelevyepätasaisuutta ja presakraalitasolla oikealla myös Modic-ödeemaa ja spondyloosia. Fasettinivelissä ei ole nesteilyä eikä sanottavaa artroosiakaan. L1-4-tasoilla ei näy merkkejä juuripinteistä. L4/5-diskuksessa on laakeaa, jonkin verran oikeapainotteista, hermojuuria affisioimatonta protruusiota. Presakraalitasolla oikea L5-juuriaukko on lievästi spondyloosin kaventama mutta varsinaista pinnettä ei tästä aiheudu. SI-nivelissä ei todeta patologiaa.”

Hoidoksi Annamarille suositeltiin kipulääkitystä, fysioterapiaa ja ergonomiaan pyydettiin kiinnittämään huomiota. Lääkärin mukaan muutokset olisivat pysyviä ja selkärangan rappeuma oli nyt alkanut. Vuosien kuluessa Annamari sai lukuisia ohjeita ja harjoitteita selkäkivun taltuttamiseksi. Pääpaino harjoitteilla oli syvien vatsa- ja selkälihasten vahvistamisessa. Työpisteeseen hankittiin työtaso, jossa voi työskennellä myös seisten. Työtuolin päälle hän laittoi tasapainotyynyn, jotta selkä saisi pientä liikettä istuessa.

Ihan käypiä ohjeita sinänsä, mutta onko niistä ollut pysyvää apua?

Kaikista em. toimenpiteistä huolimatta selkäkipu tuntui olevan jatkuvasti läsnä, välillä parempana ja välillä todella pahana. Hän joutui luopuman monista asioista selkäkivun takia ja haluaisi palata kuntosalille ja juoksemaan. Hänelle oli myös kehittynyt pelkotiloja selkään liittyen. Pahin pelko oli selän taivuttelu, etenkin eteenpäin. Selän taivuttaminen tuntui hänestä siltä, että selkä menee kerta kaikkiaan poikki ja siksi hän ei ollut taivutellut selkäänsä vuosiin. Helpottavina asentoina hän mainitsi selinmakuulla maaten polvien vetämisen rintaan, jumppapallon päällä makaamisen ja istuessa toisen jalan nostamisen toisen jalan polven päälle.

Annamari kävi vastaanotollani yhteensä viisi kertaa. Ensimmäisen tapaamisen kesto oli noin 1 tunti ja jatkokäynnit olivat 45 minuutin mittaisia. Hoito lähti liikkeelle Annamarin selkäkipuhistorian perusteellisella selvittelyllä, magneettikuvien tulosten läpikäymistä yhdessä, kivun muodostumisesta keskustelemisella, vanhojen totuttujen arjen liikemallien päivittämisellä uusiin. Samanlaiset ohjeet löydät Jerryn selkäkoulu -verkkokurssilta, jolloin voit tehdä liikkeitä oman kodin rauhassa, lue lisää täältä. 

Annamarin kokemuksia

“Minulla on taustalla pidempään vaivannut alaselän kipu. Erityisesti noin vuosi sitten työergonomia työpaikallani ei ollut kunnossa, mikä johti kipujen hankaloitumiseen. Kivut vaikuttivat yöuniin ja jouduin syömään useita kipulääkekuureja. Pystyin olemaan töissä, mutta jouduin jättämään pois liikuntaharrastuksiani kuten juoksun. Selkäni kuvattiin ja tutkittiin ja fysiatrilta sain lähetteen fysioterapiaan, jonka harjoitteista tuntui olevan jonkin verran apua. Harjoitteet eivät kuitenkaan pitäneet kipuja kokonaan poissa eivätkä tuntuneet helpottavan selän jäykkyyttä. 

Kävimme Jerryn kanssa läpi kipuuni liittyviä asioita huolellisesti ja kiireettömästi läpi. Osa kivun vaikutuksesta liittyy omiin uskomuksiin ja opittuihin tapoihin käyttää kehoa. Kävimme käytännössä läpi, miten selän ja lantion asentoa tulisi korjata istuessa, kumartuessa ja kävellessä ja miten voin harjoitella uusia tapoja. Mieleeni jäi, että selän käyttämistä ei pitäisi arkipäivässä pelätä. Pinttynyt tapa esimerkiksi vältellä kumartamista ja varoa selän käyttöä jäykistää selkääni lisää ja ylläpitää kipualttiutta. Aloin kiinnittää näihin asioihin huomiota arjen asioissa.  Huomasin yllättävän nopeasti tuloksia melko pienillä muutoksilla. 

Oli tavallaan helpottava tieto, että pelkästään syvien vatsalihasten harjoittaminen ei ratkaise selkäkipujani, vaan enemmän pitäisi etsiä asentoja ja opetella liikeratoja, joissa selkää pystyy käyttämään ja välillä rentouttamaan. Minulla oli ollut tunne, että jos selkävaivat jatkuvat, en vain ole tehnyt syviä lihaksia vahvistavia harjoituksia tarpeeksi. Tämä oli lisännyt toivottomuuden tunnetta sen suhteen, että selkäni jäykkyys tulisi ikinä muuttumaan. 

Selkäni on ollut nyt selvästi kivuttomampi viime kuukausina. Tällä hetkellä voisi sanoa, että täysin kivuton, mikä on minulle harvinaista. Uskallan käyttää selkää enemmän ja olen aloittanut kuntosaliharjoittelun, jota olin välttänyt jäykän ja helposti kipeytyvän selkäni takia. Jerryn menetelmän hyötyjä itselleni ovat olleet erityisesti, että tunnistan enemmän tekijöitä jotka vaikuttavat selkäni vointiin. Ja lisäksi huomaan miten negatiiviset uskomukset, tunnetilat ja pelot vaikuttavat liikkumistapoihini arkipäivässä ja voin muuttaa toimintaani.”

Annamari, 34 v”

Videossa Annamarin selän liikkuvuus on parantunut selvästi ja varominen on poissa neljännen käynnin jälkeen elokuussa 2016.

Summa summarum Annamarin selkäkivusta

Tämän blogitekstin päällimmäinen tarkoitus on jakaa Annamarin rohkaiseva tarina niille selkäkipuisille, jotka eivät vielä ole saaneet apua omaan selkäkipuunsa. Tämä siitäkin huolimatta, että olet saattanut kokeilla tähän asti monia erilaisia perinteisiä hoitoja ja harjoitteita ilman pysyviä tuloksia. On varsin todennäköistä, ettet ole vielä saanut ohjeita, jossa sovelletaan menetelmäni mukaista kuntoutusta. Nämä ohjeet on kuitenkin helppo napata mukaan verkkokurssiltani, jolloin voit tehdä harjoitteita turvallisesti omassa kodissa valmentavan ammattilaisen johdolla. 

Kiitos kun luit blogiani 🙂

Jerry Ketola
osteopaatti, personal trainer
TtM (liikuntalääketiede), tietokirjailija

Tutkimuksia aiheesta:

Cognitive Functional Therapy: An Integrated Behavioral Approach for the Targeted Management of Disabling Low Back Pain. O´Sullivan PB et al. Phys Ther. 2018.

Efficacy of classification-based cognitive functional therapy in patients with non-specific chronic low back pain: a randomized controlled trial. Vibe Fersum K et al. Eur J Pain. 2013.

Process of Change in Pain-Related Fear: Clinical Insights From a Single Case Report of Persistent Back Pain Managed With Cognitive Functional Therapy. Caneiro JP et al. J Orthop Sports Phys Ther. 2017.

Unraveling the Complexity of Low Back Pain. O´Sullivan PB et al. J Orthop Sports Phys Ther. 2017.

Pain-Ed -nettisivusto: http://www.pain-ed.com/eteen

Comments (2)

  1. […] Itse ohjaan selkäkipuisille asiakkailleni aina helppoja ja vähän haastavampia liikkeitä. Asiakas saa mukaansa selän liikuttelun “työkalupakin”, jonka mukaan hän osaa itsenäisesti edetä. Itse asiassa meillä on tieteellistä näyttöä ( 1 ) myös siitä, että liikkeiden aikana saa tuntua siedettävää kipua. Tämä on tärkeä asia, koska usein selkäkipu saa alkunsa nostaessa. Samasta aiheesta olen kirjoittanut aiemminkin toisessa artikkelissa, joka perustuu tositapahtumiin. Lue teksti >> Annamari pääsi selkäkivusta. […]

  2. […] myös Jerryn selkäkoulu -verkkovalmennuksesta ja lisää tietoa minusta. Kannattaa lukaista myös Annamarin ja Kristiinan […]

Comments are closed.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare