Tapaan päivittäin kivun kanssa tuskailevia ihmisiä. Tehtäväni on tuoda todelliseksi kipuun liittyviä tekijöitä — niitä tekijöitä, joihin vaikuttamalla kiputilanne voitaisiin saada siedettävään hallintaan. Kivun kuntoutuksessa sitä täytyy tutkia monelta eri kantilta ja vasta, kun ymmärtää mistä kaikesta kipu kokonaisuudessaan muodostuu, voi ylipäätään saada sitä omaan hallintaan. Tämä tarkoittaa omien kipuun liittyvien asioiden päivittämistä. Yhdessä asiakkaan kanssa pyrimme yhteiseen ymmärrykseen siitä millaista päivittämistä juuri hänen kohdallaan tarvitaan.

JÄÄVUORI

Oman kokemukseni mukaan tyypillisimmät ajatusmallit pitkittyneeseen selkäkipuun liittyen ovat kuvassa nähtävän jäävuori -mallin pinnan päällä olevat tekijät. Tämä ajatusmalli on erittäin looginen ja se on todennäköisesti opittu ja lapsuudessa kotona. Kipu johtuu kudoksessa olevasta viasta tai vauriosta! Se on niin looginen syy kivulle, että siitä ajatusmallista luopuminen vaatii aivojen akrobaattisia voltteja, jotta uudelle ajatusmallille saadaan sinne oma tilansa ja paikkansa.

Millaisia ajatuksia sinulla on siitä mistä pitkittynyt selkäkipusi johtuu ja miksi se toistuu tasaisin väliajoin?

Pitkään jatkuneen ja toistuvan kivun kudosperäisen syyn ajattelumalli ei pidä enää paikkaansa. Se ei ole koskaan pitänytkään ja kiitos tieteellisen tutkimuksen, tiedämme miksi se ei toimi selitykseksi. Akuutissa eli tuoreesta vammasta johtuvassa kivussa kudosperäinen kipumalli  toimii moitteettomasti.

Alapuolella olevassa yksinkertaisessa kuvassa nähdään vanha ja uusi ajatusmalli kivulle. Vanha malli on yli  400 vuotta vanha ja se on edelleen yleinen käsitys ja selitys kaikelle kivulle.

Descartes KIRJA

Uusi ajatusmalli selkäkivulle

Ajatusmalli siitä, että kudoksessani tai selän rakenteissa on vauriota ja rappeumaa johtaa usein selkään liittyvän pystyvyyden tunteen laskuun. Tämä ajattelumalli voi johtaa siihen käsitykseen, että selkä on heikko ja hauras. Tämä puolestaan voi johtaa selän liikuttelun välttämiseen, joka puolestaan voi pitkittää aiheuttaa ja pitkittää kipua.

Kiputila vaihtelee useimmilla selkäkipuisilla, se voi olla poissa pitkiäkin aikoja. Kulumat ja rappeuma eivät sieltä kuitenkaan häviä, vaikka kipua ei olisikaan aina. Voisi siis ajatella, että kuluma- ja rappeumamuutokset (ne vauriot) ovat selässä olevia kyteviä rakenteita. Iso juttu on ymmärtää, että edellä kuvatussa jäävuori -mallissa, veden pinnan alla olevat negatiiviset tekijät voivat olla näille rakenteille bensaa.

Elämää horjuttavat tekijät, kuten stressi, ahdistus, suru tai viha voivat saada selän leimahtamaan liekkeihin ja kipeäksi. Silloin kun elämä hymyilee se toimii palokunnan tavoin sammuttaen tulipalon ja kivut hellittävät. Tarkkaile elämäntilannettasi silloin, kun kipu pahenee. Mitä näet silloin veden pinnan alla?

Kiitos, kun luit blogiani 🙂

Terveisin, Jerry

Lähteet:

Reconceptualising pain according to modern pain science. Moseley ym. Phys. Ther. Rev. 2007

Selkäkipu ja mielen voima. Hautala&Ketola. Otava. 2017.

 

Kategoriat: Kivunhoito

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *