“Hei Jerry,

lähestyn sinua liittyen Eroon selkäkivusta- ohjelmaasi. Olen 40-vuotias kahden lapsen äiti, entinen toimistorotta, nykyään hierojayrittäjä. Elämä kipeän selän ja pakaran kanssa alkaa jo kyllästyttää, ilmeisesti myös miestä, koskapa kaivoi minulle tämän sinun Eroon selkäkivusta- ohjelman 🙂 Olisi kiva pystyä taas kävelemään kunnolla ja elämään niin, ettei kokoajan tarvitsisi pelätä kipua.

En tiedä, onko tässä ainesta Eroon selkäkivusta- ohjelmaan, mutta jottain tarttis tehdä. Alla hieman taustaa tilanteesta.
Ongelma lähtee varmaan jo vuodesta 2004, kun vasemman polven eturistiside katkesi. Korjattiin ja kuntoutui hyväksi.
Keväällä 2015 polvi sitten jostain syystä kipeytyi ihan tolkuttomasti ja magneettikuvattiin. Ei mitään, vain bakerin kysta polvitaipeessa.
Kesällä 2015 vuorostaan oikean polven eturistiside katkesi (keilatessa?!?!) ja se korjattiin tammikuussa 2016. Mielestäni tästä en ole toipunut vieläkään. Polvi on vähän väliä kipeä, en edelleenkään kyykisty jne. Varmaan pääosin omaa syytä. En tehnyt kuntoutusta ihan niin tunnollisesti kuin tuolloin 2004.
Oikeassa kantapäässä on ollut nyt parin vuoden aikana kahdesti plantaari faskiitin omaista kipua. Yhdistettynä tämä kipu selkäkipuun niin kävelen kuin tosielämän Kummelihahmo.
Veikkaan, että tuosta keväästä 2015 alkaen olen kävellyt miten sattuu, varonut kumpaakin polvea (ei kyykistelyjä yms) ja muutoinkin liikkunut ja ollut niin, ettei vaan nyt sattuis mihinkään.
Keväällä 2016 muutin Tampereelle. Asuntoon, joka oli 3. krs eikä hissiä. Onnistuin siinä sitten laukkuja ja laatikoita riuhtoessa saamaan ilmeisesti L4 väliin repeämän. Se meni niin pahaksi, että päädyin Tampereella osteopaatin pöydälle. Hän tuon repeämän diagnisoi ja antoi ohjeet, jotka kyllä sitten auttoivatkin. Kävely tosin jäi töpöttelyksi. Tuntui, ettei jalkaa vaan voi ojentaa eteenpäin (ojentaa polvea) eikä ponnistusvoima riitä normaaliin askellukseen. Jotenkin minusta tuntui, että oikea jalkakin on merkittävästi vasenta lyhyempi.
Marras-joulukuun vaihteessa 2016, ihan puskista, iske tajunnanräjäyttävä kipu lantioon, vasempaan jalkaan (hermo)särkyä, kolme ulointa varvasta semiturrat…
Kävin Terveystalon kiropraktikolla, joka sanoi heti, että siellä on pullistuma. Hän sanoi, ettei koske pullistumaan, yritetään muuten auttaa. No ei auttanut. Paheni vain ja hirveässä Panacod pöllyssä TAYS:n päivystykseen. Huolimatta maksimi päiväannoksesta Panacodia, kipu oli niin infernaalinen, että pyörryin (onneksi mies oli lähellä ja sai kiinni!!)
TAYS yöpäivystys sanoi, että pakarat on vaan jumissa, mene TK-lääkärille ja fyssarille. TK-lääkäri määräsi neuropsykologisia lääkkeitä ja käski mennä röntgeniin ja fyssarille. Ei auttanut vaikka itkin ja valitin, pyysin päästä magneettiin. Sinne lähetetään kuulemma vain, jos epäillään leikkaustarvetta. Pitäkööt tunkkinsa. Menin sitten omalla rahalla magneettiin, kun kukaan ei julkisella puolella uskonut, että sellaiseen olisi tarvetta. Magneetista paljastui massiivinen vasemmalle painottuva prolapsi L5-S1 välissä (kuvassa näkyi myös tuo L4 välin kesällä ollut repeämä!) Pullistuma oli niin jäätävän kokoinen, että painoi hermojuurta aikalailla.
Tämän jälkeen menin Terveystaloon yksityiselle selkäortopedille ja hänen neuvostaan kituutin vielä kuukauden Panacodin voimalla. Hän sanoi, että pullistuma on niin suuri, että sen kaiken järjen mukaan pitäisi kohta alkaa irrota. Yritetään välttää leikkaus, kun sitä ei kerta silloin TAYS:ssa yöllä tehty. Mikäli ei tammikuun 2017 mennessä helpota, hän lähettää leikkaukseen. Sehän sitten alkoi pikkuhiljaa helpottaa tammikuun lopussa. Maalis-huhtikuussa 2017 jo kävelin ja ISTUIN 😀 😀
Mutta mutta… ei tämä elo edelleenkään ole kivutonta. Vasemmalle lantioon/pakaraan iskee päivittäin kipu, särky, kun olen tehnyt useamman tunnin töitä. Mikäli taas istuma-asennosta kääntyy katsomaan jommalle kummalle sivulle “olan yli”, pakaraan iskee samantien jyskytys, jumputus, tykytys, joka tuntuu päässä saakka eikä se ole mikään pieni kipu. Hellittää, kun asennon oikaisee, viimeistään kun nousee seisomaan.
Kivun tulessa, vasen pakara on ihan kivikova. Kipu ja kireys hellittää, kun pakaraa ravistelee.
Semmoista. Mitä sanot?
Ystävällisin terveisin,
Satu”
Teksti on julkaistu Sadun luvalla.
Asiakasesimerkki
Edellä nähdyn viestin minulle kirjoittanut Satu tuli vastaanotolleni, jossa kävimme vielä yhdessä läpi mitä oli tapahtunut ja mistä oltiin tultu tähän päivään. Samalla, kun kertasimme mennyttä kirjoitin ja piirsin asioita fläppitaululle. Tutkin keskustelun välissä Sadun 2015 alkaneesta polvikivusta omaksumia liikemalleja, joissa selvisi oikean polven normaalin käyttämisen välttäminen. Tämä ilmeni mm. työasennoissa (Satu on ammatiltaan hieroja) ja portaita kävellessä sekä kyykkyyn menemisessä. Selkäkipu oli alkanut vuonna 2016, joka oli jälleen tuonut kuvioihin mukaan erilaisia kivusta johtuvia liikemalleja ja selän varomista.
Ilmeni, että Satu oli välttänut selän pyöristymistä istuessa ja pyrki pitämään selän enimmäkseen tiukassa ryhdissä. Tämä aiheutti kuitenkin selkälihasten liiallista jännittymistä ja kipua. Kokeiltiin miltä tuntuu istua selkä hieman pyöreänä selkänojaan vasten. Ja sehän tuntui hyvältä 😉 Ohjasin Sadulle selän ja oikean polven luottamuksen palauttamiseen tähtääviä helppoja ja kivuttomia liikkeitä, jotka listasin taululle. Tapaamme seuraavan kerran noin kahden viikon kuluttua. Satu nappasi ennen lähtöään vielä kuvan taulun piirroksesta ja sai siinä samalla ensimmäisistä harjoitteistaan.
Eroon selkäkivusta -ohjelma soveltuu erityisesti toistuvasta selkäkivusta kärsiville ihmisille, jotka haluavat harrastaa ja elää miettimättä koko ajan selkäänsä. Voi tuntua kaukaiselta haaveelta, mutta selkäkipu on mahdollista saada omaan hallintaan vielä monen vuoden kipuhistorian jälkeen. Lue lisää https://jerryketola.fi/eroon-selkakivusta/
Kiitos, kun luit blogiani jälleen 🙂
Jerry
Kategoriat: Kivunhoito

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *