Voiko kivusta päästä eroon? Suomessa on yli miljoona ihmistä, jotka kärsivät päivittäin jostakin kiputilasta. Heille kipu on osa elämää, jota kipu on alkanut määrittämään. Ystävät ovat kaikonneet tai vaihtuneet, rakkaat harrastukset ovat vain muistoja menneestä ja elämä on käynyt pieneksi kivun takia.

Tämä on todellisuuttaa yhä useammalle ihmiselle, sillä kroonisesta tai pitkittyneestä kivusta kärsii yhä useampi ihminen. Miten se on mahdollista, onhan ihminen lentänyt jo aikaa sitten kuuhun!? Eikö kukaan ole vielä keksinyt parannuskeinoa kipuun?? Parannuskeinoa?

Jos kuuhun lentäminen aikoinaan oli ihme niin sen sijaan ei ole ihme, ettei kukaan ole keksinyt parannuskeinoa kipuun.

Perinteisesti “parannuskeinolla” ymmärretään sitä, että joku keksii uuden keinon, kuten pillerin, joka parantaisi kivun. Taikapilleriä ei ole olemassa, eikä tulossa. Kipu ei ole selkä, niska tai muu kehon osa, vaan hyvin vahva ja yksilöllinen kokemus. Kokemusperäisiä asioita on hankalaa saada kipulääkkeillä tai leikkauksella poistettua. Kehon osia voidaan toki poistaa tai höylätä ja sahata, mutta kipua ei voida leikata pois.

Kärjistin edellä tarkoituksella, jotta heräisimme tähän hetkeen. Hetkeen, jossa kivunhoidosta tiedetään enemmän kuin koskaan ollaan tiedetty yhteensä. Meidät on kasvatettu siinä uskossa, että jokin ulkopuolinen taho tai toimenpide voisi ottaa kivun pois. Olemme tuijottaneet kuin piru kudoksia ja rakenteita, joissa kipu ilmenee kehossamme. Kipu ei asu kudoksessa tai rakenteessa. Pitää alkaa ajattelemaan isommin, laajemmin, kokonaisvaltaisesti…

Kivunhoitoa ei voida ulkoistaa jollekin toiselle, vaan sen hallinta on otettava itselle.

Erittäin jännää tässä koko hommassa on se, että edelleen terveydenhuollon järjestelmässa ja erilaisten hoitajien vastaanotoilla soitetaan sitä samaa säveltä. Ei ole ihme, että kipulaisten määrä vain jatkaa kasvuaan. Jotain on oltava pielessä, eikö?

Meillä on tutkimustietoa yhä enemmän siitä, että kivunhoidossa pitäisi hoidon ulottua kaikkiin ihmisyyden osa-alueisiin. Koska kipu on kokemus, jota ei voida leikata tai huumata pois. Kipu on usein pelottavaa, ahdistavaa, masentavaa tai se aiheuttaa surua ja vihaa. Kipu voi lisätä huolta ja stressiä tai unettomia öitä. Kivun takia voit menettää työsi ja harrastuksesi, jotka aiheuttavat lisää erilaisia ongelmia.

Kipu vie usein hallinnan tunteen omasta kehosta jonnekin kauas ulottumattomiin. Mutta sitä voidaan alkaa hilaamaan takaisin lähemmäksi. Kipua voidaan muokata ja hallita omilla teoilla ja ajatuksilla ja muuttamalla omia ajatus- ja toimintamallejaan päästään eteenpäin. Onko lukijoissa, joku joka kiistää homo sapiensin olevan bio-psyko-sosiaalinen otus? Kuvissa alla nähdään jo enemmän kokonaiskuvaa, johon kipu voi vaikuttaa ja päinvastoin.

BPS

BPS2

Kivunhoidossa pitää ottaa uusi suunta. Pyydänkin sinua kivusta kärsivää ihmistä vaatimaan itsellesi tutkitusti tehokkaampaa kivunhoitoa. Puukko ja pilleri eivät ole tuoneet ratkaisua. Paranemisen avaimet ovat jokaisella itsellään olemassa. Etsi itsellesi hoitava ammattihenkilö, joka osaa ja HALUAA valmentaa sinua kohti kivun itsenäistä hallintaa. Se on mahdollista, yhdessä matkaa viisaasti ja arvokkaasti tehden!

Kiitos, kun luit blogiani 🙂

Jerry

Lähteet:

Hautala & Ketola. Selkäkipu ja mielen voima. Otava 2017.

 

 

Categories: Kivunhoito

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related Posts

Kivunhoito

Annamari pääsi selkäkivusta

Annamarin esimerkki on kertomus siitä miten selkäkivusta voi parantua vielä useiden vuosien toistuvien kipujen jälkeen. Parantuminen tarkoittaa tässä sitä, että selkäkipu, joka rajoitti Annamarin elämää on saatu hallintaan niin, että se ei ole enää esteenä Read more…

Kivunhoito

Ota “plantaarifaskiitti” haltuun

Plantaarifaskiitti eli kantakalvon kiputilasta käytetään nykyään myös nimitystä plantaarifaskiopatia. Se on usein pitkäkestoinen vaiva ja monesti asiakkaat ovat epätoivon partaalla. Oireita pyritään usein helpottamaan pohkeeseen ja kantakalvoon kohdistuvalla venyttelyllä sekä pohjallisilla että levolla. Viisaasti etenevä kantapään kiputilan Read more…

Kivunhoito

Kivunhoidon olisi syytä muuttua

Professorit Peter O´Sullivan ja Jeremy Lewis tuovat esille artikkelissaan “Is it time to reframe how we care for people with non-traumatic musculoskeletal pain?”  muutostarpeen liittyen kroonisen kivun hoitoon. Muutostarve on suuri sillä pelkästään Suomessa on yli miljoona Read more…