Jäätynyt olkapää on hankala ongelma yhdestä syystä: se kestää niin pahuksen pitkään parantua. Sen paranemista voi kuitenkin nopeuttaa tehokkailla toimenpiteillä. Tässä lyhyt tarina siitä miten tällainen tilanne voi dramaattisesti muuttua positiivisesti. Täytyy myöntää, että itsekin yllätyin näin nopeasta etenemisestä 🙂

Asiakkaani kirjoittama teksti:

“Minulla alkoi kesäkuussa 2017 vasen olkapää oireilemaan ja diagnoosi oli M75.0 olkanivelen kiinnikkeinen nivelpussitulehdus eli jäätynyt olkapää. Olen käynyt diagnoosin jälkeen fyssarilla ja hierojalla hoidattamassa olkapäätä, tehnyt harjoitteita henkilökohtaisen harjoitusohjelman mukaisesti. Pahinta  vaivassa on ollut leposärky eli oikein missään asennossa ei ole hyvä nukkua. Se on myös rajoittanut muutenkin elämistäni esim. pukeutumista eli kun käsi ei taivu, niin pitää kikkailla, että ylipäätään saa vaatteet päälle.  Kipu tuntuu erityisen voimakkaasti äkillisissä liikkeissä, varsinkin ääriasennoissa. Kipua voisi kuvailla sellaiseksi kun puukolla iskettäisiin, niin että ilmat lähtevät keuhkoista pihalle. Punttisali ja sauvakävely ja kaikki sellainen toiminta, missä tarvitaan kahta kättä on toistaiseksi unohdettu.

 

(Sairaus on pitkäaikainen, ja siinä erotetaan kolme vaihetta. Kipuvaiheessa hallitsee olkanivelen kipu ja vähittäinen liikkeen rajoittuminen. Tämä vaihe voi kestää 2–9 kuukautta. Jäykkyysvaiheessa, joka kestää 4–11 kuukautta, kipu heikkenee tai häviää ja tilaa hallitsee liikerajoitus. Paranemisvaiheessa oireet häviävän vähitellen ja paraneminen voi olla täydellinen. Koko prosessi kestää yleensä 1–2 vuotta. )

Olen käyttänyt omia koriani (Johnny, Ronja ja Essi) osteopaatti Jerryn hoidossa. 31.1.2018 kävin myös itse hänen hoidettavana. Hän hoiti koko kehon olkapään lisäksi ja sain hyviä liikkuvuusharjoitteita olkapäähän ja miten harjoituksia tehdään välillä myös terveellä kädellä, niin että hämätään aivoja ja miten mieli vaikuttaa kipuun.
Tavoitteena oli, että ensi kesänä olkapään liikeradat olisi sen verran kunnossa, että pääsisi uimaan.Aika uskomatonta, mutta heti helmikuun alussa olkapään kipu oli kadonnut ja olkapään liikkuvuus lisääntynyt reilusti. Tänään 11.2.2018 kävin uimahallissa uimassa, olkapään liikeradat toimivat tällä hetkellä 95%.
Hanna Ikonen”
Hoidossa käytin aiemmista poiketen erilaisia harjoitteita hoidon lisäksi. Kävin viime syksynä osteopaatti/fysioterapeutti Eyal Ledermanin kurssin, jossa tuli minulle uutta asiaa miten jäätynyttä olkapäätä voisi kuntouttaa. Ohessa pari kuvaa Eyalista, jossa hän käyttää ko menetelmää, jota ohjattiin Hannalle myös kotiin tehtäväksi avustajan kanssa (oma aviomies).
Lyhyesti idea kuvissa nähtävässä harjoituksessa on se, että esim pullon tai muuta esinettä sijoitetaan eri paikkoihin ilmassa, josta asiakas ottaa sen käteensä vuorotellen voi käyttää molempia käsiä. Satunnainen esineen sijoittelu ja katsekontakti sinne missä esine milloinkin on, joka saa huomion pois kipeästä olkapäästä (eng distraction) ja samalla olkapään liikkuvuutta päästään harjoittamaan kivuttomammin.
Kiitos, kun luit blogiani 🙂
Jerry
Kategoriat: Kivunhoito

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *