fbpx

Kipua hengittäessä – osteopaatti kertoo miten pääset siitä eroon

kipua syvään hengittäessä
Hengitys / Kipu / Osteopatia

Kipua hengittäessä – osteopaatti kertoo miten pääset siitä eroon

Apua onko minulla sydämessä jotain vikaa kun rintaan pistää? Jaksan kuitenkin urheilla ja liikkua eikä ole hengenahdistusta niin mitä ihmettä tämä on? Saattaa kuullosta tutulta, sillä monet kärsivät rinnassa tuntuvasta pistoksesta etenkin syvään hengittäessä. Toisinaan kipu tuntuu tai menee rintakehän läpi selän puolelle lapaluiden reunaan. Tämä voi aiheuttaa ikäviä tuntemuksia ja huolta omasta terveydestä. Onko syytä huoleen ja mistä on siis kyse?

Erota sydänperäiset oireet

Jos sinulla on oireita, jotka tuntuvat rintakehällä niin on syytä arvioida ja erottaa mahdolliset sydänperäiset oireet. Sydänperäisten tyypillisin oire on hengenahdistus ja paineen tunne rinnassa, jotka esiintyvät yleensä rasituksen aikana. Hengenahdistus menee ohi kun rasitus loppuu. Liikunnan aikana sydän joutuu pumppaamaan lepotilaa enemmän verta lihaksille ja alkavan sydänsairauden, esimerkiksi sepelvaltimotaudin, aikana sydämen pumppausteho heikkenee. Tämän vuoksi juuri liikunnan aikana tai portaita noustessa rinnassa voi tuntua paineentunnetta tai kipua kun happi ei tahdo riittää jalkalihasten lisäksi itse sydänlihakselle. Sepelvaltimotauti kehittyy yleensä vuosien kuluessa hitaasti ja sen riskiä lisää mm. tupakointi ja korkea kolesteroli.

Muita syitä kipuun hengittäessä

Usein pistävästä kivusta rinnassa ei ole kyse sydämen sairaudesta, vaan rintakehän rakenteista kumpuavasta oireilusta. Pistävä kipu näistä rakenteista liittyy usein syvään hengitykseen, jolloin ihminen kokee pistävää tunnetta rinnan puolella tai lapaluiden alueella yläselässä. Tällainen oireilu ei monesti ilmaannu rasituksen aikana, joka on merkittävä ero sydänperäisen ongelman oireiluun. Useimmiten kyseessä on siis ns. toiminnallinen ja mekaaninen ongelma, joka voidaan ratkaista.

Pistävä kipu hengittäessä voi johtua rintakehän alueen lihaksista tai rintarangassa sijaitsevien fasettinivelten tai kylkiluiden jäykkyydestä/lukittumisesta. Tähän puolestaan voi johtaa esimerkiksi työperäiset staattiset asennot ja yleinen liikkumattomuus. Hyvin usein kyseessä on fasettinivelten tai kylkiluiden lukittuminen, jolloin nikama tai kylkiluu ei pääse liikkumaan vapaasti keuhkojen laajentuessa syvään hengittäessä.

Kyseistä itseasiassa hyvin tyypillistä oireilua voidaan hoitaa käsittelemällä rintarankaa mobilisaatio- ja manipulaatiotekniikoilla. Lisäksi voidaan ohjata rangan liikkuvuutta ja ylläpitäviä liikkeitä, jotta se pysyisi mobiilina myös käsittelyn jälkeen. Tapauksesta riippuen käsittely kertoja on 1-3, jonka jälkeen omatoiminen itsehoitona tehtävät liikkeet pitävät oireet kurissa.

Kipua sisäänhengityksessä esimerkkitapaus – ota vinkit talteen itsellesi

Jaan tässä tuoreen tapausesimerkin kun asiakkaastani Riikasta hakeutui vastaanotolleni pari viikkoa sitten pistävän rintakivun takia. Hän huolestui oireilusta ja pohti onko sydämessä jotain vialla. Keskustellessamme oireista vaikutti siltä, että oireet eivät viittaa sydänperäiseen ongelmaan. Liikunnallisena ja tupakoimattomana ihmisenä Riikka oli itsekin tullut tähän johtopäätökseen, että oireiden täytyy johtua muista syistä. Päätelmä sai vahvistusta kun hän kertoi aikaisemmista yläselän jumitiloista vuosien varrelta ja vastaavia oireita oli ollut joskus ennenkin.

Tällä kertaa pistävä tunne oli jatkunut jo pidempään ja se ilmaantui nimenomaan syvään hengittäessä. Oireilu tuntui epämiellyttävästi oikean lapaluun reunassa ja teki olon hankalaksi. Liikunnan aikana kun sykkeet nousivat kipua ei esiintynyt lainkaan. Haastattelun aikana päättelin, että kyseessä lienee sama vaiva minkä takia olen auttanut lukuisia asiakkaita vuosien mittaan.

Tutkin Riikan rintarangan liikkuvuutta ja lihasten kireyksiä yläselän alueella ja juuri oikealta puolelta löytyi jännittyneitä ja arkoja lihaksia. Lisäksi samassa kohtaa rintaranka oli jäykkä ja kylkiluiden jousto oli rajoittunutta. Paikallinen kylkiluiden ja rintarangan “lukittuminen” ilmeisesti johtaa siihen, että keuhkojen laajentuessa niiden aiheuttama paine tai työntövoima voi johtaa kivun juurisyiden äärelle. Tuntohermot aistivat painetta kun keuhkot painautuvat jäykkää nikamaa ja kylkiluuta vasten, josta voi seurata pistävän kivun tunne.

Aluksi käsittelin Riikan lihaksia, jonka jälkeen mobilisoin rankaan ja kylkiluihin liikettä. Lisäksi ohjasin hänelle rintarangan ja kylkiluiden itsehoitoon kaksi liikettä, jotta vaiva pysyisi jatkossa loitolla. Tapasimme kolme kertaa ja toisen kerran jälkeen pistävää kipua ei enää ollut. Toinen liikkeistä on ns. “kissa-lehmä” tai “lapapunnerrus”, joka tehdään kontallaan. Siinä huomio keskitetään lapojen väliselle alueelle, jossa rintarankaa ja alueen lihaksia liikutellaan vuorotellen pyöreäksi ja notkolle. Toistoja voi tehdä esimerkiksi 3 x 15 vaikka joka päivä. Ota liike kokeiluun, jos sinulla on pistävää kipua hengittäessä. Jos vaiva ei häviä niin tule käymään vastaanotolla niin hoidan sen kuntoon 🙂

Voi varata ajan tästä linkistä vastaanotolleni Metsälään, joka on Käpylän asemalta 5 minuutin kävelymatka päässä. Pasilasta pääsee paikalle muutamassa minuutissa autolla tai junalla. Autoilijoille löytyy ilmaista parkkitilaa talon pihasta.

Lue myös toinen hengitykseen liittyvä tekstini tästä linkistä >> “Hengitätkö pinnallisesti – vinkit oikeaoppiseen hengittämiseen”.

Kiitos kun luit blogiani 🙂

Jerry
osteopaatti, tietokirjailija

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare