Monella meistä on jonkinlainen käsitys siitä mikä on hyvä tai oikea ryhti. Monet kokevat jopa syyllisyyttä siitä, että eivät istu ryhdikkäänä tai ajattelevat olevansa laiskan näköisiä istuessaan lysähtäneessä asennossa. Onko oikeaa ryhtiä kuitenkaan olemassa? Mitä merkitystä ryhdillä on ylipäätään selkäkivussa?

Meillä kaikilla on omanlainen selkärangan muoto. Toisilla rangan kurvit ovat loivemmat kuin toisilla. Paljon puhutaan notkoselän tai liian suoran selän vaikutuksista selkäkipuun. Ryhtiin liittyvissä tutkimuksissa selän asennolla ei ole löydetty yhteyttä selkäkipuun, vaan erilaisia selkärangan muotoja on todettu olevan sekä kivuttomilla että selkäkipuisilla ihmisillä (lähde).

Tässä tutkimuksessa (lähde) tutkittiin miten kivuttomat ihmiset istuvat ja tutkijat havaitsivat hieman pyöreän selän asennon olevan heille tyypillisin. Kirjoitimme Jaana Hautalan kanssa kirjassamme Selkäkipu ja mielen voima hieman laajemmin ryhdistä ja monesta muusta selkäkipuun liittyvästä asiasta.

ryhti_kirjasta.jpg

Ote kirjasta Selkäkipu ja mielen voima. Otava 2017

Tämä vanha käsitys joutaa roskakoriin: Selkää pitäisi pitää istuessa jossakin tietyssä asennossa, jotta se ei tulisi kipeäksi. Yleinen käsitys on, että selkäranka pitäisi olla hieman notkolla istuessa ja että pitäisi pyrkiä pitämään itseään “pitkänä”.

Ota tämä uusi käsitys käyttöösi: Kuuntele viisasta kehoasi ja kokeile mikä ryhti tai istuma-asento tuntuu sinusta parhaimmalta. Istu niin kuin hyvä tulee, älä syyllistä itseäsi, kun et pysty istumaan sinulle opetetussa asennossa. Vaihtele huoletta asentoa, liikuttele selkääsi päivän aikana sellaisilla liikkeillä jotka tuntuvat hyviltä. Sinun selkäsi, sinun asentosi, sinä päätät missä asennossa on hyvä olla.

Kiitos, kun luit blogiani. Jos ajattelet, että sen lukemisesta voisi joku hyötyä niin jaa ihmeessä tämä kavereillesi 🙂

Jerry

Lähteet:

Blogin kuvat: Osteopaatti Jerry Ketolan luentomateriaali ja kirja Selkäkipu ja mielen voima. Otava 2017.

How consistent are lordosis, range of movement and lumbo-pelvic rhythm in people with and without back pain? Laird RA et al. BMC Musculoskeletal Disorders 2016.

Thoracic and lumbar posture behaviour in sitting tasks and standing: Progressing the biomechanics from observations to measurements. Claus AP et al. Applied Ergonomics 2016.

Kategoriat: Kivunhoito

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *