Kantapääkipu – Plantaarifaskiitti

siddharth-salve-5izq_Cvg9J8-unsplash
Kipu / Osteopatia

Kantapääkipu – Plantaarifaskiitti

Plantaarifaskiitti eli kantakalvon kiputilasta käytetään nykyään myös nimitystä plantaarifaskiopatia. Se on usein pitkäkestoinen vaiva ja monesti asiakkaat ovat epätoivon partaalla. Oireita pyritään usein helpottamaan pohkeeseen ja kantakalvoon kohdistuvalla venyttelyllä sekä pohjallisilla että levolla.

Viisaasti etenevä kantapään kiputilan kuntouttaminen on aktiivista ja mielekästä tekemistä, jonka avulla pitkäaikaisenkin kantapään kiputilan voi saada rauhoittumaan. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä pidempään vaiva on jatkunut, sitä pidempään kestää kuntoutus. Kotona passiivisena odottaminen on hitain ja tylsin vaihtoehto. Toivoa siis on – lähde siis liikkeelle hakemaan apua NYT!

“Helmikuun alussa vasen kantapääni oli taas kipeä, enkä pystynyt kävelemään. Olin todella epätoivoinen. Jalkaani alettiin parantamaan aivan eri tavalla mitä aiemmin. Liikunta ei ollut kiellettyä, piti vain opetella kuuntelemaan itseään ja pikku hiljaa aloittaa kävelylenkit. Kipu oli sallittua kunhan se ei ollut liian kovaa. Alkuun asia tuntui hyvinkin hurjalta, kun kaikki muut jalkaani hoitaneet olivat olleet levon ja käyttämättömyyden kannalla. Pelotti, mutta myöskin innosti lähteä liikkeelle. Oikeilla harjoitteilla ja lyhyillä kävelylenkeillä lähdettiin liikkeelle.

Pikkuhiljaa jalkani alkoi parantua ja pienistä ilonhetkistä sain toivoa ja uskoa, että olimme menossa oikeaan suuntaan. Muistan kuinka oikein pelästyin ensimmäisiä kertoja, kun jalkaani ei sattunut ja olin kävellyt muutaman askeleen kotona ilman kenkiä. Iloitsin niistä ja uskoin, että jalka voi vielä parantua.

Niin ihania, kun kivuttomat hetket olivatkin niin kivun ja takapakin tullessa olin aivan epätoivoinen. Avun huuto ja rauhoittava puhelu Jerrylle palauttivat uskon ja toivon. Ylä- ja alamäkiä oli alkutaipaleella paljonkin. Opettelin olemaan panikoimatta kivun ilmaantuessa ja miettimään oliko jotain erilaista tapahtunut mistä se voisi johtua. Parin päivän rauhallisen elon jälkeen jalka kesti taas paremmin ja elämä jatkui.

Tänä kesänä olen suuresti nauttinut paljain jaloin kävelystä niin rantakallioilla kuin hiekallakin. Tulevaisuudessa siintää 1/2 maraton ja sen aion juosta hymyssä suin! 

Terveisin Pia Uotinen”

Tekstin kirjoittaja on asiakkaani, joka kanssa kuntoutimme häntä vaivanneen, sitkeän pari vuotta kestäneen plantaarifaskiitin. Kirjoituksesta nousee esille muutama tärkeä asia koskien kaikkien pitkäaikaisten kiputilojen kuntoutusprojekteja. Muutamia asioita pitää muuttaa, jotta kuntoutuminen voisi edetä suunnitellusti. Tässä muutama esimerkkinosto tekstistä ja perässä oranssilla tekstillä vastaus tai asian avaaminen.

“Kipu oli sallittua, kunhan se ei ollut liian kovaa.” Kipu on monesti pelottavaa ja alamme välttämään asioita, joita tehdessämme koemme kipua. Harjoittelussa kipua voi ja saa tuntua, mittarina voidaan pitää seuraavan päivän tuntemuksia. Harjoittelun jälkeisenä päivänä kipu ei saa olla pahempi kuin ennen harjoituksen tekemistä

“Oikeilla harjoiteilla ja lyhyillä kävelylenkeillä lähdettiin liikkeelle.”  Kipua aiheuttavan tekemisen välttelyn sijaan liike on lääkettä -toiminta tuo tuloksia. Alussa oleellista on sopivan liikunta-annoksen löytäminen ja sen asteittainen lisääminen kuormitusta vähitellen nostaen.

“Pikkuhiljaa jalkani alkoi parantua ja pienistä ilonhetkistä sain toivoa ja uskoa, että olimme menossa oikeaan suuntaan.” Passiivisen odottelun sijaan plantaarifaskiitin kuntouttaminen on aktiivinen prosessi, jossa ei makoilla laakereillaan.

Niin ihania, kun kivuttomat hetket olivatkin niin kivun ja takapakin tullessa olin aivan epätoivoinen.” Takapakit ovat osa normaalia kuntoutusta eikä niitä pidä pelästyä, sillä kyse ei ole vaurion tai vaivan pahenemisesta. Lihakset ja niiden hermotus ovat kivun takia herkistyneet ilmoittamaan itsestään liikunnan aiheuttaman rasituksen takia. Takapakit antavat tärkeää tietoa kuormituksen lisäämisen oikeasta tahdista.

“Opettelin olemaan panikoimatta kivun ilmaantuessa ja miettimään oliko jotain erilaista tapahtunut mistä se voisi johtua.” Paniikkinappulan painamisesta ei ole hyötyä, vaan takapakin kohdalla olisi hyvä tarkistaa miten liikunnan/harjoitteiden annostelu on onnistunut ja tehdä siihen pientä säätöä. Toisaalta on hyvä tiedostaa, että pitkittynyttä kipua aiheuttaa monet muutkin syyt lähtien huonosti nukutusta yöstä, stressin lisääntymisestä tai epänormaalista muusta tekemisestä. Tämä asiakas mm. koki takapakin, kun hän oli viikonloppuna tehnyt remonttia ja kiivennyt tikapuille kymmeniä kertoja päivän aikana.

“Tänä kesänä olen suuresti nauttinut paljain jaloin kävelystä niin rantakallioilla kuin hiekallakin. Tulevaisuudessa siintää 1/2 maraton ja sen aion juosta hymyssä suin!” Sitkeä työ palkittiin ja plantaarifaskiitti saatiin kuin saatiinkin selätettyä.

Kiitos kun luit jälleen blogiani 🙂

Jerry

www.jerryketola.fi

 

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare