Osteopatia on manuaalista eli käsin tehtävää hoitoa. Osteopaatti on toiminnallisten kiputilojen tutkimisen ja hoidon asiantuntija, joka auttaa asiakasta edistämään ja ylläpitämään terveyttään ennaltaehkäisevästi ja ohjaavasti. Osteopaattinen hoito on suostuttelevaa ja kivutonta.

Osteopaattinen hoito lähtee liikkeelle asiakkaan kertomasta tarinasta, jota seuraa kehon toiminnallinen tutkiminen. Osteopaatti huomio hoidossaan muiden lääketieteellisten tekijöiden vaikutukset ja tulkitsee esimerkiksi röntgen- tai magneettikuvien lausuntoja. Osteopaatti tarkastelee ihmistä kokonaisuutena huomioi ja arvioi tilannetta moniulotteisesti. Osteopatia toimii erinomaisesti kivun lievittämisessä ja se onkin yleisin syy hakeutua osteopaatin vastaanotolle. Olen lukuisten jatkokoulutuksien kautta erikoistunut pitkäaikaisten kiputilojen kuntouttamiseen. Olen myös kirjoittanut kirjan selkäkivusta, josta voit lukea lisää täällä

Kivunhoito ja osteopatia

Pitkittyneissä ja saman kiputilan jatkuvan toistumisen suhteen hoitosuunnitelma poikkeaa akuutin kiputilan hoidosta. Satojatuhansia suomalaisia vaivaa toistuva kipu esimerkiksi selässä. Usein selkäkipu haittaa ja rajoittaa elämää ja moni on joutunut luopumaan rakkaasta harrastuksesta sen takia.

Uusimman tutkitun tiedon varaan suunniteltu selän kuntouttaminen voi saada ihmeitä aikaan vielä vuosienkin selkäkipukierteen jälkeen. Selkäkivusta on mahdollista päästä tapauskohtaisesti eroon siinä määrin, että kipu ei enää estä harrastamasta liikuntaa. Lue lisää sivuilta Kivunhoito, jossa voit lukea myös esimerkkejä asiakastapauksista.

Varsinaisen hoidon lisäksi arvioin yhdessä asiakkaani kanssa voisiko hoitoa tukea harjoitteiden avulla. Toisinaan hoitotilanne pitää sisällään pelkästään toiminnallista ohjaamista, jolloin arvioin sitä miten asiakkaan perusliikkuminen arjessa mahdollisesti vaikuttaa tai ylläpitää oireita.

Osteopaattisesta hoidosta on apua

  • Selkäkipuun tai selän jäykkyyteen. Hoidon lisäksi asiakkaalle ohjataan selän liikkuvuutta lisääviä toiminnallisia harjoitteita kotona tehtäviksi.

  • Niska- ja hartiaseudun kipu ja jännitys.

  • Olkapääkipu voi johtua monista eri syistä ja aluksi pyritään selvittämään ja tutkimaan mistä kipu voisi johtua. Sen perusteella voidaan tehdä toimivaa hoitoa ja kuntoutusta. Olkapään kiputilat vaativat usein hoidon lisäksi yksilöllisiä liikeharjoitteita.

  • Osteopatia auttaa myös polvi- sekä lonkkaongelmissa. Hoidon lisäksi nivelkipuihin toimii hyvin sopivalla annostuksella tehtävät harjoitteet. Kävely on yksi parhaista jalkojen nivelten toimintakykyä ylläpitävistä liikuntamuodoista ja se kohottaa lisäksi mainiosti yleistä kuntoa.

  • Kantapääkipu (plantaarifaskiitti) ja akillesjänteen kiputilat voivat olla sitkeitä vaivoja, jotka ovat  hoidolla ja harjoitteilla hoidettavissa. Nykykäsityksen mukaan plantaarifaskiitti paranee nopeiten kuormittamalla jalkaa vahvistavilla harjoitteilla. Pelkällä levolla ja odottelulla aika voi käydä kovin pitkäksi ja vaiva vain pitkittyy.

  • Ihmiset hakevat apua ja helpotusta osteopatista myös migreeniin ja päänsärkyyn. Nämä vaivat linkittyvät usein niska-hartiaseudun kireystiloihin, joiden hoitaminen usein helpottaa oloa.

  • Leukakipua ja hampaiden puremista esiintyy usein voimakkaan stressin yhteydessä jolloin henkinen ylikuormitus saattaa purkautua hampaiden narskutteluna. Käsittelyhoito lievittää oireita ja pidemmällä tähtäimellä apua tähän ongelmaan voi saada erilaisista rentoutusharjoitteista.

  • Tenniskyynärpää ja jäätynyt olkapää kuuluvat myös osteopaatin osaamisalueeseen. Siihen kuuluu myös usein tarpeellisten harjoitteiden ohjaaminen tilanteen hallintaan saamiseksi.