Kulumat selkärangassa ovat selän harmaita hiuksia

otto-norin-Ht6syj31IzI-unsplash
Kipu / Selkäkipu / Terveys

Kulumat selkärangassa ovat selän harmaita hiuksia

Suurin osa selkäkivuista paranee itsekseen muutamassa viikossa. Toisinaan ja aika usein selkäkipu kuitenkin jatkuu tai toistuu kuukausien tai vuosin ajan. Biologiasta tiedämme, että meillä kaikilla on elimistön sisäinen paranemismekanismi. Sen avulla haavamme, revähtäneet lihaksemme ja katkenneet luumme paranevat. Entä sitten, kun kipu ei lopu vaikka kudokset ovat jo parantuneet? Kipua täytyy siis selittää muutkin tekijät kuin kudoksessa oleva vaurio. Monesti voi kuulla puhuttavan selän olevan rikki, kun siinä on todettu kulumia ja välilevyjen rappeutumista. Miten selän kulumiin pitäisi sitten suhtautua?

Tutkija Waleed Brinjikji (lähde) havaitsi, että selässä olevia rappeumamuutoksia tavataan hyvin usein täysin oireettomilla ihmisillä. Magneettikuvissa todetaan siis usein välilevyjen rappeumaa ja nikamien kulumaa ihmisiltä, joilla ei ole selkäkipua lainkaan. Selkärangan kulumamuutokset alkavat jo 20 ikävuoden jälkeen edeten hitaasti, mutta varmasti loppuun asti. Kulumia pidetäänkin uusimman käsityksen mukaan normaaleina ikääntymiseen kuuluvina asiana samoin kuin ihon rypistyminen tai hiusten harmaantuminen.

Laitan peliin kaikkeni saadakseni sinut takaisin elämään kiinni tekemällä kivusta sinun hallinnassasi oleva leppoisampi kaveri.

Toisaalta, löytyy myös tutkimus, jossa havaittiin selkäkipuisilla olevan enemmän rappeumamuutoksia kuin oireettomilla (lähde). Näiden ja tämän tutkimuksien (lähde) valossa näyttää siltä, että magneettikuvien tulokset eivät yksistään selitä pitkittynyttä selkäkipua tai ennusta sen esiintymistä tulevaisuudessa. Tiedetään, että vain 5-15 % välilevyn pullistumista on akuuttivaiheessaan niin vakavia, että joudutaan turvautumaan leikkaukseen. Tämän lyhyen kirjoituksen anti on tarkoitettu niille 85 %:lle, joiden selässä ei ole “leikattavaa”, mutta on kuitenkin toistuvaa selkäkipua.

 

Selkäkivusta pitkään kärsineelle rangan harmaantuneita rakenteita voisi verrata hiljaa kytevään nuotioon. Rakenteet saattavat toistuvasti leimahtaa liekkeihin ja selkäkipu on taas päällä. Mutta, toisaalta tutkimukset juuri osoittavat, että kulumamuutokset eivät automaattisesti korreloi kivun kanssa. Voimme itse vaikuttaa omilla teoillamme ja ajatuksillamme siihen miten saamme pidettyä liekit ja siten selkäkivun aisoissa.

Selkäkivun ei tarvitse olla lopullista, vaikka sitä olisi usein ja toistuvasti. Tekomme ja jopa ajatuksemme voivat olla kuin bensaa, joka saa kivulle herkistyneen selän kipeytymään. Esimerkiksi murheellinen ajatus tai negatiivinen tulevaisuuden maalailu ” selässäni on kulumia, en siis voi enää liikkua tai harrastaa”  voi aiheuttaa kivun suhteen negatiivisen kierteen. Tällaisesta ajatuksesta seuraa helposti oman käyttäytymisen suhteen passivoitumista, joka puolestaan voi johtaa kivun lisääntymiseen tai toistumiseen. Tässä muutamia käytännön vinkkejä ja uusia ajatuksia siihen miten välttää selän kipeytymistä.

>> Kivusta huolimatta olisi hyvä löytää jokin tapa liikutella selkää edes vähän joka päivä.

>> Tarkkaile ajatuksiasi, jotka ovat samanlaisia hermoimpulsseja, joita selän rakenteet lähettävät keskushermostolle.

>> Negatiivinen ajattelu, selän liikuttelun pelko ja liikkeiden välttäminen, vähäinen uni ja stressi ovat bensaa kytevälle selälle.

>> On hyvä antaa keholle ja mielelle rentoutumisreaktiota niin usein kuin se on mahdollista. Voit ihan hyvin hetkeksi sulkea silmäsi työpäivän kesken ja hengittää, kuunnella mitä kehosi yrittää sinulle kertoa.

>> Selkä ei mene rikki normaalista liikuttelusta, vaikka siinä olisi todettu rappeumaa tai liikkeessä tuntuu kipua. 

On normaalia, että selän liikuttaminen voi pelottaa etkä tiedä miten voisit edetä ja mitä tehdä asialle. Tärkeää olisi kuitenkin päästä selän liikuttelun pelosta eroon ja se on mahdollista. Valmennan selkäkivusta vuosia kärsineitä voittamaan pelkonsa ja takaisin mieluisten harrastusten pariin. Uusimpaan tutkimukseen pohjautuvassa Jerryn selkäkoulu -verkkovalmennuksessa kivusta on mahdollista tehdä sinun omassa hallinnassasi oleva leppoisampi asia.

Jerryn selkäkoulu -verkkovalmennus sopii sinulle, kun

 • Selkäkipu on vaivannut pitkään tai se palailee tasaisin väliajoin
 • Aikaisemmin kokeilemasi erilaiset hoidot, harjoitteet tai kirurginen operaatio eivät ole auttaneet sinua toivotulla tavalla
 • Haluat saada takaisin jotain sellaista (esim. liikuntaharrastus), josta olet joutunut luopumaan kivun takia
 • Haluat oppia keinoja miten pärjätään selkäkivun kanssa
 • Haluat vastauksia, tukea, ohjausta ja valmennusta kohti kivuttomampaa elämää

Kiitos kun luit blogiani, julkaisua saa myös jakaa vapaasti. Lue lisää Jerryn selkäkoulu -verkkovalmennuksesta.

Jerry

Lähteet:

Brinjikji W et al. Systematic literature review of imaging features of spinal degeneration in asymptomatic populations. AJNR Am J Neuroradiol. 2015.

Brinjikji W et al. MRI Findings of Disc Degeneration are More Prevalent in Adults with Low Back Pain than in Asymptomatic Controls: A Systematic Review and Meta-Analysis. AJNR Am J Neuroradiol. 2015.

Jarvik JG et al. Three-year incidence of low back pain in an initially asymptomatic cohort: clinical and imaging risk factors. Spine. 2005

Moseley L et al. Explain Pain Supercharged. 2017.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare