Selkäkipu! Saatko liikkua vain kivun sallimissa rajoissa?

jerry-ketola-osteopaatti-helsinki-tutkiminen
Jerryn selkäkoulu -verkkovalmennus / Kipu / Selkäkipu

Selkäkipu! Saatko liikkua vain kivun sallimissa rajoissa?

Moni on saanut ohjeen, että voit liikkua “kivun sallimissa rajoissa“. Mitä tämä tarkoittaa? Tarkoitus tällä on kannustaa ihmisiä liikkumaan, vaikka heillä on kipua. Tämä onkin tärkeä vinkki, josta voi seurata myös ongelmia?

Otetaan esimerkiksi tähän artikkeliin selkäkipu, joka toistuu monilla ihmisillä useita kertoja vuoden aikana. Leikitään, että selkäkivut alkoivat kun henkilö nosti jonkin esineen lattialta ylös. Nostaessaan hän kumartui lattiaa kohden ja selässä tuntui viiltävä kipu. Auts, nyt meni selkä!!

Oletetaan, että nostohetkestä on kulunut nyt kaksi vuotta ja selkäkipu on siitä lähtien toistunut monta kertaa. Kaksi vuotta sitten selkäkivun alkaessa henkilölle annettiin lääkärissä ohjeeksi liikkua kivun sallimissa rajoissa. Hän on noudattanut ohjetta ja käynyt juoksemassa ja tanssitunneilla. Kaikki kumarrukset hän on jättänyt tyystin, koska hän pelkää, että selkä voi “mennä” uudelleen. Kumartuminen tuntuu epämiellyttävältä jo ajatuksena ja ikävä selkäkipuepisodi hiipii heti mieleen.

Mikä ongelma tässä ohjeessa on?

Huomaan usein, että ohjeen merkitystä ja tarkoitusta ei ole selitetty ohjeen antamisen yhteydessä. Kyseistä ohjetta ei ole tarkoitettu noudatettavan loppuiän ajan. Selkä ja myös selkäkipu tykkää liikkeestä ja liikunnasta, joten parasta olisi pyrkiä liikuttamaan selkää nopeasti heti akuuttivaiheessa. Kipu alkaa hellittämään sitä nopeammin mitä nopeammin sitä aletaan liikuttamaan. Ja kyllä, tässä esimerkissä myös kumarruksen suuntaan, josta kaikki sai alkunsa.

Liikkuminen kivun sallimissa rajoissa -ohje jää usein asiakkaille epäselväksi. He jäävät monesti pohtimaan mitä se oikeastaan tarkoittaa ja mitä pitäisi ja saa tarkemmin ottaen tehdä.

Tuota ohjetta ei ole tarkoitettu loppuiäksi

Miten pitäisi toimia?

Selän taivutus eteenpäin eli kumartaminen on luonnollinen ja turvallinen selän liikesuunta. Vaikka selkäkipu alkoi kumartaessa niin se ei tarkoita, ettei enää koskaan saisi tai pitäisi nostaa mitään lattialta ns. kumarrustyylillä. Ohjeen antamisen yhteydessä pitäisi ohjata asiakkaalle mukaan liikkeet, joilla lähdetään selkää lähdetään liikuttelemaan. Lisäksi neuvotaan miten ja millä liikkeillä mennään nousujohteisesti eteenpäin seuraavaan vaiheeseen.

Itse ohjaan selkäkipuisille asiakkailleni aina helppoja ja vähän haastavampia liikkeitä. Asiakas saa mukaansa selän liikuttelun “työkalupakin”, jonka mukaan hän osaa itsenäisesti edetä. Itse asiassa meillä on tieteellistä näyttöä ( 1 ) myös siitä, että liikkeiden aikana saa tuntua siedettävää kipua. Tämä on tärkeä asia, koska usein selkäkipu saa alkunsa nostaessa. Samasta aiheesta olen kirjoittanut aiemminkin toisessa artikkelissa, joka perustuu tositapahtumiin. Lue teksti >> Annamari pääsi selkäkivusta.

Katso alla oleva lattialla tehtävä selän ja lantion helppo liikutteluvideo. Sitä voi yleensä tehdä myös silloin kun selkä on tosi kipeä, joten sillä pääsee alkuun. Jerryn selkävalmennus -verkkovalmennuksessa opitaan lisää selän liikutteluliikkeitä niin akuuttiin selkäkipuun kuin sen ennaltaehkäisyyn. Mikäli asut pk-seudulla voit varata minulle ajan. Vastaanottoni sijaitsee Metsälässä R5 Athlethics & Health -tiloissa osoitteessa Läkkisepäntie 11.

Selän ja lantion liikuttelua

Kiitos kun luit tämä artikkelin 🙂 Jos haluat tulla vastaanotolleni Metsälään niin pääset varaussivuille tästä linkistä, tervetuloa.

Terveisin Jerry

Lähde: 1. Smith BE, Hendrick P, Smith TO, et al. Should exercises be painful in the management of chronic musculoskeletal pain? A systematic review and meta-analysisBritish Journal of Sports Medicine 2017;51:1679-1687.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the comparison bar
Compare