Mitä on osteopatia?

Osteopatia on ammattinimike, joka kuuluu Suomessa terveydenhuollon ammattihenkilöitä valvovan Valviran alaisuuteen yhdessä fysioterapian, naprapatian ja kiropraktiikan kanssa. Osteopaatin koulutus kestää neljä vuotta joko yksityisessä oppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa.

Osteopaatti on tuki- ja liikuntaelimistön toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkimisen sekä hoidon asiantuntija. Koulutuksessa painotetaan anatomian ja fysiologian tärkeyttä sekä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien tunnistamista. Koulutuksessa panostetaan hyvään palpaatiotaitoon eli käsin tehtävään kehon rakenteiden tutkimiseen ja tunnusteluun sekä erotusdiagnostiikkaan. Osteopaatti pyrkii tutkimuksilla saamaan selville mikä tai mitkä kehon rakenteet ovat ongelman takana.

Vastaanotolla aloitetaan asiakkaan haastattelusta ja kuullaan hänen ongelmaansa liittyvä tarina. Kuulemansa perusteella osteopaatti pystyy arvioimaan ja suunnittelemaan hoitoa ja kuntoutusta oikeaan suuntaan. Osteopaatti etenee haastattelusta saamiensa tietojen mukaan kehon toiminnalliseen tutkimiseen. Aluksi tutkitaan asiakkaan perusliikkumista erilaisten aktiivisten liikkeiden avulla. Tämä voi pitää sisällään mm. selän taivuttelua tai raajojen liikuttelua, joiden avulla saadaan yleiskuva kehon toiminnasta.

Tämän jälkeen osteopaatti tutkii kehoa käsin tunnustelemalla. Siinä arvioidaan lihasten jännityksiä ja nivelten liikkuvuutta. Tutkiminen tapahtuu yleensä asiakkaan maatessa hoitopöydällä. Osteopaatti tutkii selkärangan liikkuvuutta palpoimalla nikamien liikettä ja arvioi selän jäykkyyttä.

Tutkimisen jälkeen tehdään käsittelyhoitoa, jossa käytetään tilanteen vaatimalla tavalla erilaisia osteopaattisia tekniikoita. Näitä ovat lihaksiin kohdistuvat tekniikat ja nikamien tai nivelten mobilisaatio- ja manipulaatiotekniikat. Tekniikkavalikoimasta valitaan asiakkaan tilaan parhaiten sopivat tekniikat. Hoitotekniikat ovat turvallisia ja kivuttomia.

 

Mihin osteopatia auttaa?

Useimmiten osteopaatin vastaanotolle tullaan erilaisten kiputilojen tai jäykkyyden takia. Kipu voi tuoda mukanaan ongelmia arjessa, työssä tai harrastuksissa. Tyypillisimpiä osteopaatilla hoidettavia vaivoja ovat alaselkäkipu ja niska-ja hartioiden jännitystilat.

 • Kiputila on vaivannut pitkään ja toistuu usein
 • Aiemmin saamasi hoidot auttavat vain hetkeksi
 • Tunnet kipua, kun treenaat ja harrastat liikuntaa
 • Kipu rajoittaa liikkumistasi ja haluat tehdä enemmän ja paremmin
 • Olet kivun takia joutunut luopumaan harrastuksestasi
 • Haluat oppia keinoja miten estää kipujen toistumista
 • Haluat tietää mistä kipusi johtuu ja tarvitset tukea ja ohjausta mitä kannattaisi tehdä seuraavaksi

Osa asiakkaista tulee osteopaatin vastaanotolle hakemaan rentoutusta jännittyneeseen kehoonsa. Hoidon tuoma rentous voi auttaa unettomuuden tai stressin hallinnassa. Osteopaatit hoitavat ja kuntouttavat myös aktiivisia kuntoilijoita tai urheilijoita, joilla on rasitusvammoja tai muuta liikkumista haittaavia ongelmia. Osteopaatit antavat asiakkaalle myös itsehoito-ohjeita kotona tehtäväksi. Osalla on koulutusta myös laajempien kunto-ohjelmien tekemiseen.

Osteopaattien peruskoulutus on hyvin kattava ja osaaminen tuki- ja liikuntaelinten ongelmien hoitamisessa on korkeatasoista ja turvallista. Osteopaatin taitoihin kuuluu myös magneettikuvien lausuntojen tulkinta ja niiden merkitys kunkin asiakkaan tilanteessa. Osteopaatin vastaanotolle tullaan ilman lääkärin lähetettä. Osteopaatin palveluita käyttävät eniten aikuiset työssäkäyvät henkilöt. Hoito sopii hyvin myös varttuneemmille ihmisille kuin myös kouluikäisille lapsille.

 

Kivunhoito ja osteopatia

Pitkittyneissä ja saman kiputilan jatkuvan toistumisen suhteen hoitosuunnitelma poikkeaa akuutin kiputilan hoidosta. Satojatuhansia suomalaisia vaivaa toistuva kipu esimerkiksi selässä.

Uusimman tutkitun tiedon varaan suunniteltu selän kuntouttaminen voi saada ihmeitä aikaan vielä vuosienkin selkäkipukierteen jälkeen. Selkäkivusta on mahdollista päästä tapauskohtaisesti eroon siinä määrin, että kipu ei enää estä harrastamasta liikuntaa tai haittaa työntekoa.

Varsinaisen hoidon lisäksi arvioin yhdessä asiakkaani kanssa voisiko hoitoa tukea harjoitteiden avulla. Toisinaan hoitotilanne pitää sisällään pelkästään toiminnallista ohjaamista, jolloin arvioin sitä miten asiakkaan perusliikkuminen arjessa mahdollisesti vaikuttaa tai ylläpitää oireita.

 

Osteopaattisesta hoidosta on apua

 • Selkäkipuun tai selän jäykkyyteen. Hoidon lisäksi asiakkaalle ohjataan selän liikkuvuutta lisääviä toiminnallisia harjoitteita kotona tehtäviksi.
 • Niska- ja hartiaseudun kipu ja jännitys.
 • Olkapääkipu voi johtua monista eri syistä ja aluksi pyritään selvittämään ja tutkimaan mistä kipu voisi johtua. Sen perusteella voidaan tehdä toimivaa hoitoa ja kuntoutusta. Olkapään kiputilat vaativat usein hoidon lisäksi yksilöllisiä liikeharjoitteita.
 • Osteopatia auttaa myös polvi- sekä lonkkaongelmissa. Hoidon lisäksi nivelkipuihin toimii hyvin sopivalla annostuksella tehtävät harjoitteet.
 • Kävely on yksi parhaista jalkojen nivelten toimintakykyä ylläpitävistä liikuntamuodoista ja se kohottaa lisäksi mainiosti yleistä kuntoa.
 • Kantapääkipu (plantaarifaskiitti) ja akillesjänteen kiputilat voivat olla sitkeitä vaivoja, jotka ovat  hoidolla ja harjoitteilla hoidettavissa
 • Nykykäsityksen mukaan plantaarifaskiitti paranee nopeiten kuormittamalla jalkaa vahvistavilla harjoitteilla. Pelkällä levolla ja odottelulla aika voi käydä kovin pitkäksi ja vaiva vain pitkittyy.
 • Ihmiset hakevat apua ja helpotusta osteopatista myös migreeniin ja päänsärkyyn. Nämä vaivat linkittyvät usein niska-hartiaseudun kireystiloihin, joiden hoitaminen usein helpottaa oloa.
 • Leukakipua ja hampaiden puremista esiintyy usein voimakkaan stressin yhteydessä jolloin henkinen ylikuormitus saattaa purkautua hampaiden narskutteluna. Käsittelyhoito lievittää oireita ja pidemmällä tähtäimellä apua tähän ongelmaan voi saada erilaisista rentoutusharjoitteista.
 • Tenniskyynärpää ja jäätynyt olkapääkuuluvat myös osteopaatin osaamisalueeseen. Siihen kuuluu myös usein tarpeellisten harjoitteiden ohjaaminen tilanteen hallintaan saamiseksi.
Varaa aika, taklataan kipu yhdessä!

Asiakaskokemuksia

"En olisi kyllä ikipäivänä voinut uskoa, että voin päästä kipuoireista"

“Ajattelin laittaa vähän kuulumisia miten syksy on mennyt selän kanssa. Ja pähkinänkuoressa voi siis sanoa että mun selkä on nyt koko ajan eli jo useamman kuukauden ollut ihan täysin kivuton. En olisi kyllä ikipäivänä voinut uskoa, että voin päästä kipuoireista kokonaan eroon ja selkä tuntuu vetreältä.” … Lue koko tarina täältä

-Annamari

"Nostin kerran pyykkejä korista enkä päässyt enää ylös"

“Viikonloppuna sain tilaisuuden osallistua Jerryn järjestämälle CFT- selkäkivun hallintaan ja päättelyä avaavalle kurssille. En osallistunut kurssille ammattilaisena, kuten muut. Sen sijaan tulin mukaan asiakasnäkökulmasta, tuomaan kurssilaisille tietoa kipukroonikon elämästä ja ajatuksista..” … Lue koko tarina täältä

-Tanja

"Jalka kesti taas paremmin ja elämä jatkui"

“Helmikuun alussa vasen kantapääni oli taas kipeä, enkä pystynyt kävelemään. Olin todella epätoivoinen. Jalkaani alettiin parantamaan aivan eri tavalla mitä aiemmin. Liikunta ei ollut kiellettyä, piti vain opetella kuuntelemaan itseään ja pikku hiljaa aloittaa kävelylenkit.” … Lue koko tarina täältä

-Pia

Jäikö avoimia kysymyksiä?

Katso usein kysytyt kysymykset klikkaamalla tätä tekstiä (FAQ) tai ota helposti yhteyttä minuun lomakkeen kautta.

Tarkastetaan tilanne yhdessä ja keksitään juuri sinulle paras mahdollinen suunnitelma, oli se sitten kivunhallintaan liittyvä tai valmennuspohjainen ratkaisu.

Ota yhteyttä