fbpx

Iskias – oireet ja hoito

iskiaskipu säteilee pakaraan tai jalkaan
Iskias / Selkäkipu

Iskias – oireet ja hoito

Iskiaksella tarkoitetaan hermoperäistä kiputilaa. Iskias säteilee tai heijastuu selästä pakaraan ja/tai jalkaan. Tyypillisesti iskiaksesta johtuva kipu oireilee enimmäkseen jalassa kuin selässä. Yleisin iskiasoireita aiheuttava tekijä on välilevyn pullistuma tai välilevytyrä, joka painaa hermoa. Tällöin hermo puristuu välilevyn aiheuttaman massan takia hermon lannerangan nikamien juuriaukossa. Yleisimmin välilevynpullistumia esiintyy L 4–5 välissä olevaan välilevyyn, jolloin säteilyoire voi ulottua isovarpaaseen asti.

Iskiaskipu eroaa ns. tavallisesta selkäkivusta siten, että se yleensä voimakkaampaa ja siihen kuuluu alaraajaan, pakaraan, takareiteen, sääreen tai jalkaterään asti ulottuvaa säteilykipua. Oireisiin kuuluu jalan puutumista ja pistelyä sekä lihasheikkoutta. Säteilyoireet johtuvat siitä, kun pullistuma konkreettisesti puristuu hermoa vasten. Toisinaan samanlaisia oireita syntyy ilman puristavaa painetta, kun välilevyn sisältä ulos päässyt hapan aines ärsyttää ja tulehduttaa hermojuuren.

Iskiasoireet ovat hyvin yksilöllisiä ja toisilla kipua on vähemmän kuin jollakin toisella vastaavassa tilanteessa. Joskus pääoireena on pelkästään pakarassa tuntuva kipu, kun toisiaan oireet ovat alempana jalan eri alueilla. Oirekuva eroaa monesti myös toiminnallisuudeltaan, sillä toisilla oireita esiintyy enemmän istuessa, kun taas toisilla seistessä, kävellessä tai makuuasennossa. Selkälihakset voivat myös mennä kovaan kramppiin, joka voi vetää selän asentoa vinoon.

Välilevyn pullistuma voidaan todeta magneettitutkimuksella. Viime vuosina olemme tutkimuksista saaneet tietää, että välilevyn pullistuma voi olla myös täysin oireeton. Tarkempaa selitystä oireettomalle pullistumalle ei vielä tiedetä. Magneettitutkimuksiin ohjataan potilaita kliinisen tutkimisen perusteella, jolloin on syntynyt vahva epäilys mahdollisesta välilevyn pullistumasta.

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Mikäli kipu on voimakasta ja esiintyy jalkojen voimien puutosta, joka estää liikkumasta tai on pidätyskyvyttömyyttä, niin pitää hakeutua lääkärin tutkimuksiin. Oireiden ollessa mietoja kannattaa pysyä rauhallisena ja liikkua kivun sallimissa rajoissa.

Iskiaksen hoito

Välilevyn pullistumat paranevat useimmiten onneksi itsekseen ajan kanssa ilman leikkausta. Oireet helpottavat vähitellen suurimmalla osalla muutaman viikon ja keskimäärin kolmen kuukauden kuluessa. Oireita voi lievittää kipulääkkeillä ja pysymällä liikkeessä oirekuvaan sopivalla tavalla. Pullistuman vetäytymistä tai ”sulamista” ei voida edistää liikkeillä, vaan paraneminen etenee omalla painollaan yksilöllisesti ajan kanssa. Mikäli kävely onnistuu niin sitä voi suositella ensilinjan liikuntamuodoksi.

On hyvä muistaa, että välilevyn pullistumista toden totta paranee suurin osa ilman leikkausta. Mikäli jokin asento tuntuu helpottavan oireita niin kannattaa hakeutua näihin asentoihin useita kertoja päivässä, jolloin hermo saa taukoja pullistuman aiheuttamasta paineesta. Vastaavasti kannattaa välttää kipua provosoivaa tekemistä ja tehdä asioita kehoa ja kipua kuunnellen.

Oireiden helpottuessa kannattaa hakeutua ammattilaisen vastaanotolle, jossa ohjataan itsehoitoon turvallisia selkäliikkeitä. Selkä menee nimittäin iskiaksen takia monesti jumiin, jolloin oikeiden liikkeiden avulla niitä on mahdollista lievittää. Lisäksi tarvitaan lihaskuntoa vahvistavia liikkeitä, koska hermopinteen seurauksena kyseisen hermotusalueen lihaksiin voi tulla lihasheikkoutta ja motorisia ongelmia. Puristuksissa ollut hermo paranee suhteellisen hitaasti, joten lihaksien tietoinen ”käskyttäminen” voi nopeuttaa prosessia.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare